Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Posts filed under 'Śniadania'

Jajecznica po chłopsku

Składniki na Jajecznicę dla 2-3 osób.

  • 6-8 jaj
  • pęto tłustawej kiełbasy plus boczek (nie ma boczku pod ręką może być sama kiełbasa)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży lub dwa mniejsze pomidory
  • ew. ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia (oliwa będzie chyba najlepsza)

Przepis:
Zanim weźmiemy się do smażenia jajecznicy dobrze sobie pokroić kiełbasę i ewentualny boczek, cebulę, pomidory i szczypior.

Kiełbasę i boczek (jeśli używamy) kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ja lubię dobrze wysmażoną kiełbasę więc ogień daję spory i co jakiś czas mieszając czekam aż się ładnie wysmaży. Gdy kiełbasa i boczek będą już prawie OK, czyli takie jakie lubimy, dorzucamy pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka cebulę. Gdy ta ostatnia się zezłoci, dodajemy jajka i bełtamy. Gdy jajka się lekko zetną, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Lubię jajecznicę z pomidorami jędrnymi i lekko ciepłymi więc wrzucam je tak na minutę, dwie przed końcem smażenia. Całość doprawiamy solą, pieprzem i paprykami a na koniec, już po zdjęciu z ognia intensywnie posypujemy szczypiorem. Smacznego.

Jajecznicę po wiejsku (lub chłopsku – jak kto woli) możemy jeść z pajdą chleba wprost z patelni lub, w wersji bardziej eleganckiej, nakładać na talerze ze stojącej na środku stołu patelni.

admin in Śniadania am Kwiecień 07 2011 » 0 comments