Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Monthly Archive for Kwiecień 2011

pizza

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej, drożdże, półszklanki wody, jajko.

Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.

Wykladamy na blachę, i pieczemy do 30 minut w pikarniku elektrycznym w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu ciasta, smarujemy je przecierem pomidorowym, i dodajemy wszystkie nasze ulubione składniki. Posypujemy serem i zapiekamy do 5 minut. Gotowe!

admin in Kolacje am Kwiecień 07 2011 » 0 comments

Babka piaskowa

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna – rozpuszczona i ostudzona
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .

Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .

Formę keksową [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ] .

admin in Desery am Kwiecień 07 2011 » 0 comments

Pierogi ruskie

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

farsz:

  • 5-7 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 posiekana cebula
  • sól, pieprz
  • cebula do podania

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki.

Na patelni smażymy cebulkę. Ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).

Podsmażyć drugą cebulkę i posypać nią ugotowane pierogi. Podawać ciepłe.

admin in Obiady am Kwiecień 07 2011 » 0 comments

Jajecznica po chłopsku

Składniki na Jajecznicę dla 2-3 osób.

  • 6-8 jaj
  • pęto tłustawej kiełbasy plus boczek (nie ma boczku pod ręką może być sama kiełbasa)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży lub dwa mniejsze pomidory
  • ew. ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia (oliwa będzie chyba najlepsza)

Przepis:
Zanim weźmiemy się do smażenia jajecznicy dobrze sobie pokroić kiełbasę i ewentualny boczek, cebulę, pomidory i szczypior.

Kiełbasę i boczek (jeśli używamy) kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ja lubię dobrze wysmażoną kiełbasę więc ogień daję spory i co jakiś czas mieszając czekam aż się ładnie wysmaży. Gdy kiełbasa i boczek będą już prawie OK, czyli takie jakie lubimy, dorzucamy pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka cebulę. Gdy ta ostatnia się zezłoci, dodajemy jajka i bełtamy. Gdy jajka się lekko zetną, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Lubię jajecznicę z pomidorami jędrnymi i lekko ciepłymi więc wrzucam je tak na minutę, dwie przed końcem smażenia. Całość doprawiamy solą, pieprzem i paprykami a na koniec, już po zdjęciu z ognia intensywnie posypujemy szczypiorem. Smacznego.

Jajecznicę po wiejsku (lub chłopsku – jak kto woli) możemy jeść z pajdą chleba wprost z patelni lub, w wersji bardziej eleganckiej, nakładać na talerze ze stojącej na środku stołu patelni.

admin in Śniadania am Kwiecień 07 2011 » 0 comments