gleich zum inhalt springen

Pierogi ruskie

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

farsz:

  • 5-7 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 posiekana cebula
  • sól, pieprz
  • cebula do podania

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki.

Na patelni smażymy cebulkę. Ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).

Podsmażyć drugą cebulkę i posypać nią ugotowane pierogi. Podawać ciepłe.

admin in Obiady on Kwiecień 07 2011 » 0 comments
Your Reply:


required


required, (won't be showed)



You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

Trackback this Article  |  Subsribe to Comments